Als hondenbaasje wil je het beste voor je trouwe viervoeter. We krijgen dan ook vaak de vraag ‘Hoe kies je het juiste hondenvoer?’ Laten we daar eens op ingaan!

Verschillende soorten hondenvoer

Alhoewel je vaak grote voordeelzakken voerbrokken voor relatief weinig kan inslaan, is dat zeker niet in elk geval verstandig. Als iets voor elke hond geschikt moet zijn, is het dus voor geen een hondenras, leeftijd of aandoening specifiek samengesteld. Hier geven we het eigenlijk al aan, het beste is voer kopen voor de voedingswensen van je hond. Zo heeft een opgroeiende labrador pup bijvoorbeeld andere voedingsstoffen nodig, dan een chihuahua op leeftijd. Afhankelijk van de schofthoogte, leeftijd, eventuele gezondheidsklachten en ras is een andere mix van koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen beter om in te nemen.

Verschillende kwaliteitsmerken bieden hoogwaardig voer aan. Vaak staat er in de productbeschrijvingen of in de naam van de zak voer waarvoor het geschikt is. Bijv. junior of senior en de naam van het hondenras.

We hebben het nu gehad over een onderscheid in soorten voer per type ras, aandoening, leeftijd e.d. maar er kan ook gekozen worden tussen brokjes (droogvoer), natvoer, semi-natvoer, zelfgemaakt en rauw voer.

Droogvoer

Bij droogvoer denken we aan brokjes / hondenbrokken. Dit is de goedkoopste vorm van hondenvoer. De voordelen van brokjes zijn dat ze lang houdbaar zijn niet gekoeld hoeven te worden. Daarnaast is droogvoer goed voor het gezond houden van het gebit. Dat komt omdat de ruwe brokjes helpen tandsteen tegen te gaan.

Natvoer

Net als droogvoer heeft natvoer uit blik een lange houdbaarheid. Het voordeel van deze blikken is dat ze in nagenoeg elke supermarkt te vinden zijn en gemakkelijker te tillen zijn dan een zak droogvoer. Natvoer is vaak wel duurder, maar is dan ook luxer qua samenstelling en verser dan brokken. Daarnaast hoef je ook geen water toe te voegen bij het serveren van het voer aan je hond.

Vaak gaan merken er op prat dat natvoer voorzien is van veel eiwitten. Eiwitten uit vlees of vis zijn nodig voor het behoud en de groei van spieren. Alhoewel er op etiketten staat dat er veel eiwitten in zitten, is het maar de vraag of je hond dit allemaal nodig hebt. Ook zijn niet alle eiwitten evengoed verteerbaar. Let er ook op dat het blik natvoer grotendeels als inhoud water bevat. Soms wel tot 75%. Een grote hond zal dan snel meer dan één blik nodig hebben.

Semi-natvoer

Bij semi-natvoer denken we aan voedingsproducten die deels nat te noemen zijn. Denk aan karbonades, hamburgers of andere vlezige voedingsmiddelen. Dit type voer bevat doorgaans de minste voedingswaarde en is volgespoten met kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Geef dit voer dus eerder als traktatie aan je hond, maar niet als belangrijkste voedingsbron.

Zelfgemaakt voer

Er zijn baasjes die graag voor hun dieren eten (voor)bereiden. Dit vergt meer inspanning, maar is vaak ingegeven vanuit het idee dat het gezonder of voordeliger is. Wil je zelf het voer samenstellen voor je hond, dan doe je er wel goed aan eerst advies in te winnen bij je dierenarts.

Rauw voer

Rauw voer bestaat uit rauw vlees, botten (nooit gekookte botten, alleen rauw) en organen. Botten vormen een natuurlijke bron van fosfor en calcium. in tegenstelling tot mensen, zijn honden nog steeds goed instaat om rauw eten te verteren en het is zelfs erg goed voor hun immuunsysteem ter bestrijding van maagzuren. Ook hier is het weer verstandig eerst goed advies in te winnen voordat je hier mee begint.