Wil je beginnen met het houden van kippen en weet je niet goed waar je rekening mee moet houden? Dan helpen we je graag een handje de goede richting op.

Tips voor het verzorgen van kippen

Het is erg belangrijk dat er altijd voldoende voer en schoon drinkwater beschikbaar is voor de kippen. Let daarbij ook op de hygiëne van het hok en ververs het hooi waarop de vogels lopen zodra het muf en vies begint te ruiken. Des te meer kippen je in een kleine ruimte onderbrengt des te vaker het verschoont moet worden. Zoek je trouwens een voerbak of andere pluimvee benodigdheden, dan kan je hier kijken.

Voorts is het verstandig regelmatig de kippen te controleren op ziekten en bij twijfel advies in te winnen bij een vee- of dierenarts.

Kippenhok gemakkelijk en goed schoonmaken

Het reinigen en ontsmetten van het kippenhok kan het beste gebeuren met water, zeep en halamid. Halamid is een veelgebruikt desinfecterend middel tegen bacteriën en gisten. De stof komt voor als een wit kristallijn poeder met een zwakke chloorgeur, dat zeer goed oplosbaar is in water en ethanol. Opgelost in water heeft het een oxiderend effect. Spoel het hok daarna altijd goed door, zodat alle halamid weg is. Wil je het echt goed doen dan maak je daarna nog gebruik van speciale waterkokers die stoom produceren. Daarmee kunnen op milieuvriendelijke wijze kieren en naden worden verhit.

Loslopende kippen

Kippen die los lopen hebben extra bescherming nodig tegen roofdieren. Zorg ervoor dat ze kunnen wegvluchten onder struiken. Niet alle kippen zijn even alert en waarschuwen elkaar voor indringers. Doe ze ’s nachts in een goed afgesloten nachthok. Daarmee bescherm je de kippen tegen vossen en andere roofdieren. Doorgaans wordt pluimvee aan de vleugels gekortwiekt, dat voorkomt dat ze wegvliegen, maar beperkt ze ook in de kansen om te vluchten voor roofdieren. Houdt hier rekening mee, als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw veestapel.